Historie

In de jaren 60 is er op Urk begonnen met duiken in verenigingsverband. Er werden opledingen gegeven door duikvereniging Discovery Urk. Deze vereniging heeft zijn hoogtepunten gehad maar ook zijn dieptepunten in ledenaantallen. Eind 90-er jaren werd wederom geprobeerd om deze vereniging weer nieuw leven in te blazen. Dit lukte helaas niet.

DiveCenter Urk was in die tijd ook gestart als opleider van duiken via de organisatie IDD. Enkelen die in het buitenland hun PADI brevet hadden gehaald meldden zich aan voor een vervolgopleiding als Divemaster. Eén van de eerste leden die zich aangemeld hadden voor de snorkelcursus is ondertussen instructeur.

Door de aanwas van duikers was er toch wel een vorm van communicatie onderling om af te toe toch een buddy te vinden als we een duikje wilden maken. Doordat één van de leden een internetbedrijf had werd dit al snel via een website gedaan. Maar doordat we geen vaste structuur wilden waren we meer een 'club' zoals je vroeger een club in de buurt had. Geen structuur, geen hierarchie. De naam DuikClub Urk was al snel gevonden. Alhoewel de club niet alleen voor Urk is maar ook voor de omgeving.

In 2003 was de eerste 'grote' activiteit een weekend Zeeland. Hier hebben we met enkele duikers de Zeeuwse wateren ontdekt. Scharendijke, Meeuwenstein, Koepeltje en gemaal Dreischor waren enkele van de duikstekken. Dat smaakte naar meer. Het gekke idee kwam op om als 'vrijgezellenfeestje' een duikvakantie naar Bonaire te organiseren. Hier zijn maar drie duikers naar toe gegaan. De eerste duikvakantie was gepland. Daarna werden er duikvakanties naar Bonaire, curacao, Egypte en Malta georganiseerd.

Niet alleen duikvakanties werden er georganiseerd maar ook bijeenkomsten in de kantine van "Urk Vis". Samen bijeenkomen om over de duiken en de bezochte duikstekken te praten. Al gauw was er meer vraag naar informatie. Dus werden er sprekers uitgenodigd. Er zijn lezingen gehouden over wrakduiken op de Noordzee, welke wrakken er goed te duiken zijn. Tekduiken met Pim van der Horst. Wat komt er bijvoorbeeld bij kijken bij extreme diepte. Onderwaterfotografie is een vak apart. Ron Offermans heeft dat wel duidelijk gemaakt met zijn verhaal. Sidemount duiken vereist een heel andere benadering. Cilinder(s) niet op je rug maar langs je zijkant. Harry Knaap heeft hier meesterlijk over verteld. Grotduiken is niet iets wat je zo maar even doet. Ook dit vereist speciale vaardigheden die niet met een standaard duikcursus geleerd worden. Anton van Rosmalen heeft hier een adembenemende presentatie over gegeven. Vele presentaties zijn gevolgd door een duik in het zwembad waar de vaardigheden ook in praktijk werden gedemonstreerd en beoefend.

Ondertussen was de club uitgebreid met tot 5 instructeurs van de WOSD. Deze organisatie is gestart een nieuwe manier van lesgeven. Deze frisse manier van lesgeven beviel ons zeer. Maar doordat de organisatie ook nieuw was, waren er ook nog een aantal zaken die wij wilden hebben maar deze organisatie nog niet had. Vandaar dat wij ons in 2014 ook hebben aangesloten bij de NOB. De Nederlandse Onderwatersport Bond. De NOB heeft een jarenlange ervaring en kan ons op andere gedieden ondersteunen en helpen.

Voor de communicatie met onze leden gebruiken we deze website, Facebook, Twitter en een Nieuwsbrief.