© Ontwerp door GBU

Bikkels 2.5

Snoek tijdens nachtduik

Al op maandag kwam op whatsapp een berichtje voor bij over een nachtduik op vrijdag. Deze waren wel vaker voorbij gekomen, maar nu had ik voor het eerst de mogelijkheid om ook mee te gaan. Aan het aantal aanmeldingen lag het niet. Er werd dan ook al snel een afspraak gemaakt om rond de klok van 8 met z’n allen te vertrekken naar Vinkeveense plassen. Vrijdagochtend even snel gekeken op buienradar, wat niet veel goeds voorspelde. Het was dan ook geen verassing toen de eerste afmeldingen voorbij kwam. Hier kwamen echter wel zeer veel afmeldingen achteraan. Het leek er zelfs even op dat mijn eerste vuurdoop nog even uitgesteld moest worden.


Gelukkig waren er nog anderhalve bikkel bereid om de woeste spelingen der natuur te trotseren en mij aan mijn eerste nachtduik te helpen. Om kwart voor acht snel mijn kratje gevuld met de duikuitrusting en in de auto gezet. Als cilinder had ik speciaal gekozen voor een 12liter bommetje, zodat ik zeker niet de eerste zou zijn die zonder lucht kwam te zitten. Een klein uurtje later waren stonden we bij zandeiland 4 op een (bijna) verlaten parkeerterrein. Als het een western geweest zou zijn, zouden de dorre takkebossen over de weg heen rollen. Nu leek het echter meer op een scene uit the perfect storm. 


Het duurde niet lang voor Hans en ik stonden te bikkelen in onze duikpakken toen we zagen dat Riekelt zich met kleren en al in zijn pak hees. Die halve bikkel had deze duik uitgekozen om zijn droogpak te controleren op gaatjes. Stiekem vond ik dat geen slecht idee hoor, maarja je bent een bikkel of je bent het niet. Nog even snel de buddy check gedaan. Ik dacht eerst te maken te hebben met een kapotte console, want de naald kwam niet verder dan 50 bar terwijl de duik nog moest beginnen! Na wat beter te hebben gekeken en na wat getikt te hebben op het glaasje, bleek deze toch  echt de  juiste druk aan te geven.


Hans melde resoluut dat de cilinder maar even omgewisseld moest worden met de zijne. Het was tenslotte mijn eerste duik, gaf hij op als reden. Dankbaar heb ik van dit aanbod gebruik gemaakt en de cilinder van Hans omgehangen. We zijn eerst in het ondiepe gebleven waar Hans op snorkelhoogte de 50 bar heeft leeg gedoken. Hier waren wat baarsjes een dutje aan het doen en lagen er een paar kreeftjes te ‘skarrelen’. Hierna zijn Riekelt en ik nog even bij de bus en het platform wezen kijken, maar daar was niet heel veel leven te bekennen.


Op de terugweg naar de trap kwamen we oog in oog met een (ruime) meter snoek te liggen! Deze lag in alle rust even naar ons te gluren. Volgens mij vond hij dat Riekelt wel wat gaatjes in zijn pak kon gebruiken, want hij kwam steeds dichterbij! Toen de snoek op 10 cm afstand was gekomen vond Riekelt het wel welletjes en liet hem even zijn grote lamp zien. De snoek bedacht zich op tijd en zwom rustig van ons weg. Bij de auto stond Hans ons al op te wachten met een thermoskan heerlijke soep. Hij had gerekend op wat meer duikers, dus voor ons drieën zat er een dubbele portie in. Maar gezien de omstandigheden  hadden we die ook dubbel en dwars verdiend!

En een tweede nachtduik? Die komt er zeker…

 

Door Jan Jurie Brands

Dit is één van onze sponsoren: