Wat is een goede buddy?

DuikbuddyBuddies, je hebt ze in verschillende soorten, smaken, geuren en kleuren. De ene buddy is de andere niet. Maar waarom is die ene buddy beter dan de andere? Is dat omdat hij/zij meer duiken heeft? Is dat omdat hij/zij beter trimmen kan? Omdat hij/zij minder lucht dan jou gebruikt? Allemaal leuk en aardig. Maar voor mij zijn er andere criteria. Laat ik het uitleggen met een verslag van mijn laatste duik met buddy X.

Maandagavond stuur ik een bericht naar Buddy X met de vraag of hij zin heeft om dinsdag een lekker duikje te maken. Natuurlijk heeft Buddy X hier zin in. Dan komt het. Hoe gaan we, wie rijdt er, waar gaan we naar toe. We kiezen Bussloo deze keer, ik rij en Buddy X regelt de koffie. Dinsdagmiddag heeft Buddy X alles al ingepakt voordat ik, iets later dan gepland, bij het clubgebouw kwam. Alles in de auto en rijden maar.

Na een gezellig 'kroosien' en onderweg al een slokje drinken kwamen na een 45 minuten bij recreatiepark Bussloo aan. Omdat het voor ons beide al heel lang geleden was dat we hier gedoken hebben volgden we de borden naar recreatiepark Bussloo en volgend we niet ons eigen richtingsgevoel. Zodoende pakten we helaas de verkeerde ingang. Entree-/parkeerkosten: vier euro. Na wat rondrijden en rondvragen bleek dat we een andere ingang moesten hebben. Opnieuw parkeerkosten dus. Buddy X trekt zijn knip en zegt: hier ik heb ook nog wat los geld.

Het water verkend en de route gepland. Eerst koffie. Tja, als Buddy X de koffie moet regelen, dan regelt hij dat. Vervolgens daarna een heerlijke relaxte duik gemaakt. Zonder dat je op een buddy hoeft te letten, zonder dat je een buddy kwijt raakt, zonder dat je oefeningen moet doen, zonder dat je .... gewoon niks. Gewoon heerlijk samen duiken en genieten en vergeten wat er boven water allemaal af speelt. Gewoon een buddy die ook op jou goed let.

Op de terugweg reden we dus de route die we volgens ons richtingsgevoel moesten nemen. Deze bleek zelfs korter. Tja Buddy X is dan wel zo iemand die je zonder blikken of blozen verteld dat je beter op je eigen richtingsgevoel had moeten vertrouwen i.p.v. op de borden te letten. Net voor Kampen kreeg ik de vraag of ik trek had. Natuurlijk! Van duiken krijg je honger. Dus afslag Kampen Noord i.v.m McDonalds. Tja als Buddy X dan ook nog eens trakteert, wie ben ik dan om daar tegen in te gaan.

Ten einde kwamen we dan toch redelijk op tijd bij het clubgebouw. Buddy X zou de volgende dag wel zijn materiaal spoelen. Aangezien ik mijn sleutels niet bij me had heb ik mijn kist ook maar gewoon neer gezet. Morgen ben ik toch in het 'hoofdgebouw' aan het werk dus spoel ik dan wel. Wat schets mijn verbazing als Buddy X aanbied om die morgen dan ook maar gelijk mijn materiaal te spoelen. Ik bedoel maar....

Maar nu de hamvraag: Wat is een goede buddy? Is bovenstaande Buddy X omdat hij, drinken voor onderweg, koffie aan de waterkant, parkeergeld en McDonalds na de duik regelde en zelfs mijn duikmateriaal spoelde, een goede buddy? Nee daarom zeker niet, maar wel een buddy waar ik vaker mee wil (en zeker ga) duiken.

Maar wat is dan wel een goede buddy? Tja.... als je die vraag niet kan beantwoorden wordt het tijd de theorie van je duikcursus weer eens door te nemen. Of nog beter: vaker te duiken. Dan merk je zelf of je een goede buddy bent/hebt of niet.