Nachtduik Spiegelpolder

Afgelopen vrijdagavond zijn we weer een nachtduik gaan maken. Deze keer hadden we een behoorlijk aantal cursisten mee. Na deze duik waren ze allemaal 'verkocht'. Zoals bij iedere duik gaat het niet altijd precies zoals gepland. Ook deze keer gingen er zaken niet perfect. Maar andere dingen juist weer wel. Dit ging er onder andere fout:

Waar zal ik beginnen? Ok, Als je gaat duiken neem je dus heel veel materiaal mee. Als je met een groep van negen man (m/v) gaat duiken neem je nog veel meer materiaal mee. Voor een nachtduik neem je ook nog eens een x-aantal lampen mee. Hoofdlampen en backuplampen. Bij het uitdelen van de lampen bleek ineens dat er lampen zoek waren. Hmm. ze moeten toch ergens in de auto liggen. Nouja, lampen genoeg dus geen groot probleem. Na de duik tijdens het omkleden komt die lamp weer tevoorschijn. Hij lag even onder een spijkerbroek. Ohja, die had ik daar even neergelegd. Vergeten roept er een buddy. Foutje!

compassBij de instapsteiger aangekomen gaat er één buddypaar linksaf. Een ander buddypaar loopt helemaal door tot het strandje om vanaf daar terug te zwemmen naar de instapsteiger. Een derde buddypaar ging rechtsaf om de oversteek naar de betonplaten te maken. Op zoek naar palingen e.d. Kompaskoers uitgezet. Die kant op. Zwemmen maar. Na enkele minuten begint het weer ondieper te worden. Zullen we nu de vaargeul door zijn? Hee, wat doet mijn kompas raar. We zitten aan de 'verkeerde' kant van de vaargeul. Nog maar een keer koers uitzetten. Weer in de goede richting zwemmen. Hee, die objecten komen bekend voor. Hee het wordt ondieper. We zijn er... of toch niet. Mijn kompas is van slag. Ok, we zitten op 25 meter van de instap. Hmmm, dan maar niet op kompas vertrekken maar gewoon op natuurlijke navigatie vertrekken en het plan aanpassen. De vaargeul laten we letterlijk en figuurlijk maar links liggen. Daar komen we niet meer aan. Fout was hier dat de kompaskoers wel werd uitgezet. Maar daarna het kompas werd opgeborgen en niet met het kompas in de hand werd gezwommen. Tja, dan kan het voorkomen dat je in rondjes draait. Zo zie je maar weer. Plan je duik, duik je plan. Maar duik wel volgens de methode die je geleerd is.

Het laatste buddypaar dat te water ging had wat problemen met één van de vinnen. De buddy was al te water dus werd aan de duikleider van een andere groep gevraagd om assistentie. Helaas was deze meneer niet zo technisch dus werd na wat gehannes door deze geconstateerd dat de vin stuk was. Grrrrr. Ok, dan maar met 1 vin duiken. Is niet handig maar als je hand in hand duikt. Of in ieder geval elkaar goed vast houdt, is het te doen. de twee-vinner neemt dan de één-vinner op sleeptouw. Foutje. Na de duik bleek door onze eigen technische man dat er aan de vin helemaal niets mankeerde. Die duikleider was helemaal mis.

Het standaard duikplan van de Spiegelpolder is: Bij de instapsteiger ga je te water. Hier is niet voor niets een afgebakend gebied waar andere watersporters niet mogen komen. Vervolgens ga je links of rechtsaf en bij 100 bar keer je weer om en zwem je iets ondieper terug. Op die manier kom ja bijna altijd bij de instapsteiger weer terug. Tja, standaarden. Sommige van ons zijn niet standaard, maar uniek. Dan houdt dat buddypaar zich ook niet aan standaard duikplannen. En dat blijk maar weer. Bij de Spiegelpolder is ook een jachthaven. De weg daar naar toe is 's nachts afgesloten met een hoog hek met punten. Tja, als je dan als buddypaar in de haven uitkomt en ineens voor zo'n hoog hek staat. Aan de verkeerde kant. Dan is je planning toch niet helemaal zoals het zou moeten. Foutje. Gelukkig kun je dan wel alle spullen over het hek aangeven zodat je alleen even in je duikpak weer terug moet lopen en een duikje in het water kan maken om toch maar weer op een goede manier aan land te komen. Een navigatiecursus houdt niet op na het examen. Nee dat moet je iedere duik weer in de praktijk brengen.

thermos canTot zover de foutjes. Natuurlijk waren dit geen grote fouten maar fouten waar je gewoon fouten als je de volgende keer wat beter oplet voorkomen worden. Wat ging er dan WEL goed? De groep was goed. Totaal waren we met negen personen die een nachtduik gingen maken. Het weer werkte perfect mee. Het was windstil. De wolken maakten plaats voor de maan die bijna helemaal vol was. Dus daar hadden we onze lampen niet voor nodig. De temperatuur was goed om om te kleden. Heerlijk dus. Eén van de buddies had de dag er voor een verjaardag thuis. Daar waren nog wat heerlijke slaatjes van over. Iedereen kon een of twee heerlijke slaatjes nuttigen. Ook was er een thermoskannetje met hete soep. Ook altijd lekker als je net omgekleed bent of als je nog met je natpak staat. De duiken zelf gingen ook perfect. De vissen werkten goed mee. Er waren voor iedereen voldoende palingen, voornamelijk de grote. Snoeken, zowel grote als kleine. Rode baars, vooral kleien. Op bepaalde plekken lagen er wel een stuk of 10 op plekjes van 50 x 50cm. Kreeftjes, amerikaanse rivierkreefjtes om precies te zijn. Om zomaar wat te noemen. Voor iedereen was het een geslaagde duik.

Op naar de volgende.