© Ontwerp door GBU

Saaie cursusduik in Vinkeveen?

Hendrikus ten NapelVorige week zijn we met een 3 tal cursisten naar Vinkenveen afgereisd voor een cursus duik. Het weer was fantastisch en de duikomstandigheden waren op te maal. Tijdens het omkleden kwamen de verhalen over de duik los, de een had nog meer vis en grotere dan de ander. Eén van de duikers was wat stil, we zullen geen naam noemen maar  hij heeft een spar supermark en een naburig dorp. Op een gegeven moment werd er door hem geroepen verrek; zij zitten hier met de BBQ waarom wist ik niet dat dit kon?

 

Al pratend werd er afgesproken om een week later nogmaals met de cursisten een duik te maken in vinkenveen. Dat is prima zei Hendrikus, maar dan zorg ik voor een stukje vlees. Jan Jurie bood aan een wegwerp BBQ mee te nemen. 

Een week later gaan Hendrikus en Dirk om 4 uur richting Vinkenveen, de rest zou i.v.m. werk om 6 uur vertrekken richting de duikstek. Hendrikus en Dirk hadden besloten, omdat de anderen toch wat later kwam, om 2 duiken te maken in plaats van de geplande 1. De reis naar Vinkeveen voorliep voorspoedig met een klein 3 kwartier reden ze de bijna verlaten parkeerplaats bij zandeiland 4. Zoals te doen gebruikelijk stapten ze de auto uit om aan de waterkant te kijken wat te het zicht is aan de kant, de bodem was zichtbaar dus dat zat wel goed.

Omkleden is dan het devies! Dirk staat nog even over het water te staren als hij zich omdraait ziet hij de bbq al staan, ja zegt Hendrikus dan weten de mensen dat wij hier zitten. Goed we hebben onze plek gemarkeerd, de Duitsers graven kuilen DuikClub Urk plaatst een BBQ!!
Omkleden dan maar. Riekelt Brands heeft zijn fototoestel aan Hendrikus te leen gegeven om onderwater te oefen met foto’s nemen. Dirk geeft Hendrikus een korte uitleg over de camera en Hendrikus gaat vol vertrouwen te water om alle vissen van Vinkenveen op de gevoelige kaart te zetten. We zetten koerst richten het platform onderweg daarna toe komen we de eerste rode baarzen al tegen. Hendrikus neemt de camera in de aanslag en begint te fotograferen. Na een foto of 4 zwemmen we verder naar het platform. Vlak voor het platform vinden we een leuke school rode baars een paar zwemmend en een aantal liggend op de bodem. Hendrikus heeft de camera klaar en begint met wat hij dacht een uitgebreide reportage van deze rode baarzen. Na een aantal foto hoor ik hem diverse krachttermen produceren!!! De accu van de camera is leeg. Nadat hij is gekalmeerd vervolgen we de duik na het platform komen we nog een aantal snoekbaarzen tegen die we maar in onze gedachten vastleggen. Na 3 kwartier komen we bij de trap weer boven water. Het was ondanks alles een geweldig mooie duik.
We lopen naar de auto om een nieuwe cilinder en een bak koffie. Het was goed dat op dat moment Riekelt er nog niet was wat ik had niet voor zijn veiligheid in kunnen staan.

Rode BaarsNa een kalmerende gesprek een kop koffie en een goed sigaar is Hendrikus weer tot rust gekomen. We besluiten de spullen maar weer om te hangen en te water te gaan. We hadden geen vast plan om te duiken dus langzaam richting bus gezwommen. Bij de bus zwom een leuke rode baars. Wij gingen even op de knieën om dit goed te kunnen bekijken. Tussen de stenen die zwemmen heel veel kleine visjes. Als je een steen omdraait kwam de rode baars gelijk naar je toe zwemmen om te kijken of er iets voor het tussen zat. Heel leuk om dat zo te zien de baars zwom vlak naast je hand, je kon hem bijna aan raken. De lucht voorraad in de cilinders kwam langzaam op het peil dat we koers maken richting de trap om na een half uur ons hoofd weer boven te steken.

De trap oplopend zien we dat de overige duikers van DuikClub Urk al bijna klaar staan om te water te gaan, prima planning zou ik zeggen. Riekelt is, zo als gebruikelijk, al klaar om te water te gaan  Jan Jurie en Jan Pieter zijn bijna zover. Op het moment dat Hendrikus Riekelt in het vizier krijg komen de emotie weer boven en krijgt Riekelt een flinke veeg uit de pan. Van schrik gaat Riekelt gelijk te water om afstand tussen hem en Hendrikus te krijgen. Inmiddels zijn Jan Jurie en Jan Pieter ook zover en gaan met de commando sprong te water. Hendrikus en Dirk kunnen niets anders doen dan ze onder water zien verdwijnen. We besluiten om ons om te kleden en de BBQ in gereedheid te brengen.

Er komt een tas achter uit de auto waar je van denkt is dat alles voor op de BBQ. Nu heb je het verhaal over de kruik van Sarafat, dit was de tas van Sarafat! Er kwam geen eind aan. Voor de anderen boven zijn moeten Hendrikus en Dirk toch even proeven of de smaak wel goed was. Ik kan jullie verzekeren dat de smaak uitstekend was. De heerlijke geuren verspreiden zich ook over het inmiddels zeer goed gevulde parkeerterrein, iedereen was super jaloers op de leden van DuikClub Urk. Na het voorproefje kwamen de overige duikers van de duikclub ook boven. Na een zeer diepe spijt  betuiging van Riekelt en hij Hendrikus er van overtuigd had dat hij de accu ´s middag nog voor hem had opgeladen wordt de vrede getekend tussen de twee.

De BBQ werd gevuld met een scala aan heerlijkheden aangeleverd door de Spar uit Creil. Riekelt kwam aan met een echte paardenworst van Kroep, ik moet zeggen dat smaak ook bijzonder lekker op de BBQ. Naast de paardenworst van Riekelt zijn er ook nog hamburgers, kippenpootjes, shashlik ,worstjes en sparerib de BBQ gepasseerd.  En niet te vergeten het stokbrood met een heksenkaas er op. Het was maar goed dat de Spar een goede gasgestookte BBQ had meegenomen dit was nooit gelukt op de weggooi BBQ die Jan Jurie  mee zou nemen

Dit was voor Jan Jurie en Jan Pieter de laatste lesduik, Hendrikus had de week er voor zijn laatste lesduik gemaakt, alle drie de cursisten zijn geslaagd!! Nu is het niet de gewoonte dat de cursisten hun cursus op dergelijke wijze afsluiten maar dit is wel iets waar ik aan zou kunnen wennen. Ook Freek Koffeman en Alice Otter, zij zijn samen met Hendrikus, Jan Jurie en Jan Pieter de cursus begonnen, zijn geslaagd voor het brevet zelfstandig duiker. 

In september staat de jaarlijkse BBQ in Vinkenveen weer gepland ik hoop dat dan alle leden van DCU aanwezig zijn om een soort gelijk feest mee te maken. Voor de “oude cursisten” de nieuw gebrevetteerde ik hoop jullie vaak langs de waterkant tegen te komen of samen met jullie leuke duiken te kunnen maken

Dit is één van onze sponsoren: