Toolenburgerplas - alle duikdoelen gehaald?

Vrijdagavond 19 juni was de bedoeling om met een man of negen een nachtduik te maken. De doelen van deze duik waren heel divers. Een buddypaar wilde op zoek naar de Meerval om deze te fotograferen. Een ander buddypaar wilde veel vis zien. Weer anderen wilden hun nieuwe droogpakuitrusting testen. Zijn deze doelen ook gehaald of ter plekke aangepast.

Nachtduiken

Aangezien 21 juni de langste dag is valt de nacht dus niet zo heel vroeg. om precies te zijn de zon gaat om 22:00 onder. Nachtduiken begint dan pas na 23:00. Voor een echte nachtduik waren we dus nog veel te vroeg. Maar in de schemering is het ook mooi toch...?

Meerval

In de Toolenburgerplas moet een meerval rondzwemmen. Het doel was om deze eens mooi op de foto te zetten. Alle connecties zijn geinformeerd over de locatie van de meerval. Waar komt hij het meest voor en waar juist niet. Maar ja, aan een meerval zit een staart en dat betekent dat hij zwemmen kan....

Droogpak

Drie buddy's hebben sinds kort allen een droogpak. Deze duik was vooral bedoeld om te testen hoe de droogpakken zich hielden, hoe flexibel ze zijn, hoe je hier mee moet duiken, waar we dus op moeten letten met trimmen, hoe moeten we onze balans houden, schieten we niet naar boven als een dobber, hoe gaat het aantrekken, hoe gaat het uittekken, kortom: is het wat?

Doelen aanpassen

Deze drie, nachtduiken, meerval fotograferen en droogpak testen, waren de hoofddoelen voor deze duik. Via de WhatsApp kwamen langzaam aan de aanmeldingen binnen. Ook de tijdsplanning kwam hier langs. De eerste aanpassing die gemaakt is, was de tijdsplanning. In deze eerste planning was de thuiskomst tussen 2 en 3 uur 's nachts. Tja, dat is ook een manier om een nachtduik te definieren. De nacht is gewijzigd in schemer. Helaas zoals altijd kunnen op het moment van vertrekken niet iedereen mee. Om hele verschilende redenen.

Klokslag, ja klokslag 20:00 reden we bij het clubgebouw weg. Na een uurtje sturen en een paar kilometer extra snelweg kwamen we bij de plas. De faciliteiten zijn er goed. Het water zag er heel helder uit bij deze hele makkeljke en ondiep. Alleen het was nog niet donker. Langzaam omkleden dus en dan is er één buddypaar die 100m verder parkeert. Huh? Is er iets gebeurt tijdens het inladen van de spullen? Maar nee, parkeerplek is 'iets' dichterbij de deur in het hek naar de duikstek. Allemaal zo'n beetje tegelijk het water in. Na een klein misverstand (of blackout) over kraan open of dicht is iedereen toch aan het duiken gegaan.

Binnen 5 minuten was de duik al in de categorie S.P.D. In het licht van de duiklampen kwam een Rode Baars tevoorschijn en wat klein voorntjes. Plots was er één voorntje minder en had de Rode Baars minder honger. Hij had zijn vriendjes geroepen want tijdens bijna de hele duik zwommen er drie Rode Baarzen mee en jaagden in het licht van onze lampen. Hoe kun je ook een nachtduik maken met dit soort schijnwerpers trouwens.

Het afgebakend parcours dat in deze plas ligt is een leuk en gevarieerd parcours. Enkele bootjes, wat auto's en heel veel leven. Ook de meerval is toch gespot tijdens de duik. Alleen niet in de buurt van het parcour/restaurant. Maar in een heel andere hoek. Helaas is de meerval niet zo fotogeniek als gehoopt en is er geen mooie foto van kunnen maken. Maar hij is gespot.

Wat de droogpakduikers betreft na een beetje onwennig begin was de rust al heel snel gevonden. Het is zoals de eerste keer met natpak duiken. Na de eerste duik is alles anders. Na 5 duiken begint het te wennen en denk je dat je het kan. Na 10 duiken kom je er achter dat je het na 5 duiken echt nog niet kon. Maar we blijven oefenen. Vooral het uittrekken van het pak was een verademing. Pak uit, even de haren drogen, slippers aan en klaar. Niks moeilijk doen met een nat pak uittrekken en omkleden. Alleen dat is al een reden voor sommigen om een droogpak te kiezen.

Gelukkig was de catering weer goed verzorgd. Koffie, Slaatjes van Snackplaza Willem de Boer en uiensoep van De Magneet. Die smaakte voortreffelijk (al zeg ik het zelf). Na deze catering was er geen behoefte om ook nog een KFC te bezoeken.

Termen die na de duik vaak gehoord zijn: Genieten! Geweldig! Had ik jaren eerder moeten doen! Zeker voor herhaling vatbaar.